HISTORIA

100 vuotta Seurahuonetta

Iisalmen Seurahuoneen historia alkaa jo vuonna 1912. Tuolloin Wäinö ja Anna Östberg perustivat Iisalmeen kyseistä nimeä kantaneen matkustajakodin, sekä ravintolan. Silloinen Seurahuone ei tosin sijainnut nykyisellä paikallaan, vaan Savonkadun ja Otavankadun risteyksessä. Tuolloin elettiin voimakasta matkustajakotien buumia ja niitä perustettiin Iisalmeenkin useita. Näistä kaikkiaan kolmestatoista yrityksestä vain Iisalmen Seurahuone jäi henkiin, sekin varsin värikkäiden ja moninaisten vaiheiden kautta. Östbergienkin majatalo ajautui pian ongelmiin ja muutamien toimintavuosien jälkeen "entinen seuratupa" siirtyi kaupungin käyttöön.

Iisalmen Seurahuone siirtyi nykyiselle paikalleen vuonna 1928. Liikemies K.A. Krogerus oli rakennuttanut Seurahuoneen nykyisen kiinteistön omistamalleen tontille ja ensimmäisinä yrittäjinä talossa aloittivat Edit ja Hemmi Tervo. He kokivat kuitenkin yrittäjyyden ilmeisen raskaaksi, sillä he häipyivät kaupungista parin vuoden kuluttua, kenellekään ilmoittamatta. Yritys jäi silloisen henkilökunnan hoidettavaksi.

Mitään erityisen helppoa yrittämistä ei ollut luvassa tällä Seurahuoneen seuraavallakaan kaudella. 1930-luvulla elettiin jo orastavan pula-ajan kynnyksellä ja tuolta ajalta on peräisin myös Iisalmen Seurahuoneen epävirallinen ennätys: Talo oli parhaillaan yli kolme viikkoa tyhjillään, ilman ainoatakaan asiakkuutta.

Iisalmen Seurahuonetta laajennettiin vuonna 1972, sekä uudelleen vuonna 1996. K.A. Krogeruksen jälkeen tämän historiallisen rakennuksen omistajina ovat toimineet muun muassa Alli ja Otto Oravainen, sekä Taisto Penttilä.

Kuluneeseen sataan vuoteen mahtuu paljon historiaa ja muistoja. Yrityksiä ja yhdistyksiä on niin perustettu, kuin lopetettukin näiden seinien sisällä. Lisäksi täällä vietettyjen yksityistilaisuuksien ja illanviettojen kirjo on ollut varsin moninainen. Liki jokaisella Pohjoissavolaisella, Iisalmen lähikuntia myöten, on jokin Iisalmen Seurahuoneeseen liittyvä tarina kerrottavanaan.

Raittiusravintolana v. 1912 aloittanut Seurahuone on nähnyt kolme sotaa, kansalaissodan, talvi- ja jatkosodan. Erityisesti jatkosodan aikana rintamalta lomille tulevat ja rintamalle palaavat sotilaat käyttivät runsaasti risteysaseman Iisalmen Seurahuonetta levähdyspaikkanaan. Ylä-Savon miehet olivat pääosin Rukajärvellä. Sinne oli kotiseudulta matkaa liki 600 kilometriä.

Tuoreimmat omistajansa Seurahuone sai, kun paikallinen matkailutoimija Haapaniemen Matkailu Oy osti tilat itselleen kesällä 2012. Samalla tämän perinteikkään rakennuksen historiassa avattiin uusi luku, sopivasti Iisalmen Seurahuoneen satavuotispäivien kynnyksellä.